Google
 

Wednesday, January 11, 2012

Lesen kenderaan automatik Mei ini

IPOH - Kementerian Pengangkutan memberi opsyen kepada calon institut memandu untuk memilih kenderaan transmisi automatik dalam sesi ujian memandu mulai Mei ini selaras dengan pengenalan Kurikulum Baharu Pendidikan Pemandu.

Langkah ini akan memberi pilihan kepada hampir sejuta calon institut memandu setiap tahun untuk memilih sama ada memandu kenderaan transmisi automatik atau manual.

Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Kong Cho Ha bagaimanapun berkata, jika calon memilih transmisi automatik, mereka hanya dibenarkan memandu kenderaan transmisi yang sama selepas memperoleh lesen kelak.

"Hanya calon yang lulus dengan kenderaan transmisi manual dibenarkan memandu kenderaan manual dan automatik,'' katanya kepada pemberita selepas menyampaikan cek sumbangan Magnum IT Sdn. Bhd. kepada 23 pertubuhan bukan kerajaan (NGO) di sini semalam.

Katanya, menerusi pengenalan lesen memandu baharu itu, Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) akan memantau dan menguatkuasakan undang-undang berkaitan terhadap mana-mana pemandu yang mempunyai lesen transmisi automatik yang memandu kenderaan transmisi manual.

"Sudah tentu ada (tindakan). Semuanya sudah jelas dan pemandu yang ada lesen automatik tidak dibenarkan pandu (transmisi) manual.

"Jika mahu, mereka mesti ambil lesen manual untuk memandu kenderaan kedua-dua transmisi," katanya.-Kosmo

kk: nampaknya dengan terlaksana lesen kenderaan automotik ini, para pemandu lebih mudah untuk mendapatkan lesen dan secara tidak langsung akan meningkatkan penjualan kereta bertransmisi automotik. Kenderaan bertransmisi manual pasti akan berkurangan di pasaran kereta. Saya berharap Proton masih mengeluarkan kereta bertransimis manual kerana kenderaan bertransmisi manual ada peminatnya tersendiri dan kos penyelenggaraannya lebih murah.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Click This Ad