Google
 

Tuesday, May 24, 2011

Keputusan subsidi petrol minggu depan

KEPUTUSAN sama ada kerajaan mahu meneruskan subsidi petrol, diesel dan gas akan diumum minggu depan. 

KUALA LUMPUR - Kerajaan dijangka mengumumkan langkah rasionalisasi subsidi termasuk penyelarasan harga petroleum minggu ini, kata Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Bagaimanapun, Ismail Sabri berkata, kerajaan akan menyediakan kaedah paling sesuai untuk mengurangkan beban rakyat ekoran kenaikan itu.

"Tunggulah (pengumuman) dalam masa seminggu ini... kita akan membuat keputusan sama ada ingin meneruskan subsidi petrol, diesel dan gas memandangkan jumlah subsidi yang ditanggung kerajaan terus meningkat daripada RM8 bilion kepada RM18 bilion," katanya kepada pemberita ketika mengulas mengenai spekulasi kerajaan akan mengkaji semula harga produk petroleum termasuk petrol RON95.

Ismail Sabri berkata, kerajaan berpandangan wang yang diguna untuk menanggung subsidi sepatutnya dibelanjakan untuk projek yang lebih memberi manfaat kepada rakyat seperti membasmi kemiskinan dan menyediakan perumahan rakyat.

KK: Nampaknya keputusan sama ada harga minyak akan naik atau sebaliknya akan diketahui minggu depan. Kita harap harga minyak tidak akan dinaikkan untuk mengelakkan beban terhadap rakyat bertambah.

source

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Click This Ad